Jesteśmy wielopokoleniową rodziną. Z mężem i 2-letnią córeczką mieszkamy z moimi rodzicami i rodzeństwem. Zajmuję się domem i wychowaniem Paulinki. Gotuję dla wszystkich.
Składniki:
● ok. 1,5-kg karp
● 25 dag pieczarek
● 2 łyżki masła
● 2 cebule
● marchewka
● korzeń pietruszki
● 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
● 2 szkl. rosołu (może być z kostki)
● przyprawa do ryb
● sól i pieprz do smaku
Karp faszerowany pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sprawionego karpia myjemy,
wnętrze nacieramy solą i przyprawą
do ryb. Pieczarki oczyszczamy
i kroimy na kawałki. Połowę
z łyżką masła wkładamy
do wnętrza ryby, zszywamy lub
spinamy wykałaczkami.
2.Do rynienki lub szerokiego
garnka wlewamy rosół, dodajemy
pokrojone warzywa i zagotowujemy.
Wkładamy karpia,
wlewamy wino (ryba powinna
być zakryta płynem), przykrywamy
i gotujemy na małym ogniu
20 minut.
3.Pozostałe pieczarki podsmażamy
na maśle. Gdy zaczną
zmieniać kolor, oprószamy solą
i pieprzem. Gotową rybę wykładamy
na ogrzany półmisek, obkładamy
pieczarkami i wstawiamy
do ciepłego piekarnika.
Komentarze