Karmelizowane wiśnie w syropie

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Moja wiśnia obok domu obficie obrodziła tego roku, zrobiłam sporo soków, a resztę przeznaczyłam na karmelizowane konfitury z wiśni. Receptura najprostsza, wykonanie nie jest wymagające, najwięcej czasu zajmuje drylowanie, cała reszta zajmuje 10 -15 minut dziennie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki zawsze dojemy w stosunku 1:1

    1 kg owoców
    1 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Konfitury

Karmelizowane wiśnie w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wiśnie drylujemy, zasypujemy w duzym rondlu cukrem i odstawiamy na 10-12 godzin, nie mieszamy.

    2. Przez następnie 3-4 dni rano i wieczorem wiśnie z cukrem podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 5-10 minut, wyłączamy i zostawiamy do wystudzenia.

    3. W zależności od tego ile soku było w owocach, po 3-4 dniach sok z cukrem się karmelizuje, gęstnieje i lekko ciągnie co oznacza, że przetwory są już gotowe. Gorące przekładamy do słoików, nie wymagają pasteryzacji.

Porady

Wiśnie będą wspaniałym dodatkiem do ciast i deserów przez cały rok.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować