Karkówka z boczkiem z szynkowara

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób

Domowe wędliny są najsmaczniejsze ...

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -karkówka wieprzowa 80 dkg
    -boczek wędzony surowy 30 dkg
    -sól peklująca 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony 2 szczypty
    -ziele angielskie 3 ziarna
    -liść laurowy 1 sztuka
    -rozmaryn suszony 1 łyżeczka
    -woda 70 mililitrów
    -żelatyna 2 łyżeczki
    -cukier puder 1/2 łyżeczki
    -sól 1/2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Karkówka z boczkiem z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1gmo3dj 1. Karkówkę umyć, pokroić w kawałki 3 x 3 cm, delikatnie rozbić.
    Boczek skręcić przez maszynkę.
  • image-1oa00e8 2. Przełożyć mięso do szklanego naczynia z przykryciem, dodać sól, sól peklującą , pieprz, rozmaryn,ziele angielskie, liść laurowy, wymieszać, wstawić do lodówki na 24 godziny.
  • image-094eoox 3. Po tym czasie dodać, czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę i wodę, dokładnie wymieszac.
    W szynko-warze umieścić woreczek, przełożyć mięso, dokładnie ubić, zamknąć szynko-war.
  • 4. Dusić w kąpieli wodnej w temperaturze 80 -90 stopni, przez 3 godziny.
    Po sparzeniu, wstawić do zimnej wody, po wychłodzeni wstawić do lodówki na 12 godzin.
    SMACZNEGO!!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka wieprzowa Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować