Karkówka z boczkiem z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyć, pokroić w kawałki 3 x 3 cm, delikatnie rozbić.
Boczek skręcić przez maszynkę.
2.Przełożyć mięso do szklanego naczynia z przykryciem, dodać sól, sól peklującą , pieprz, rozmaryn,ziele angielskie, liść laurowy, wymieszać, wstawić do lodówki na 24 godziny.
3.Po tym czasie dodać, czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę i wodę, dokładnie wymieszac.
W szynko-warze umieścić woreczek, przełożyć mięso, dokładnie ubić, zamknąć szynko-war.
4.Dusić w kąpieli wodnej w temperaturze 80 -90 stopni, przez 3 godziny.
Po sparzeniu, wstawić do zimnej wody, po wychłodzeni wstawić do lodówki na 12 godzin.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze