Karkówka Z Szynkowara

4.47 (159 ocen)

Domowa wędlinka, z wynalazku który się zwie Szynkowarem. Pozwala on na przygotowanie mięsa w taki sposób aby nic nie traciło ze swego smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa.

Składniki:

  • Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka
    1 kg karkówki
    2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej
    około 100 ml zimnej wody
    1 płaska łyżeczka żelatyny
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1-2 łyżeczek majeranku
    1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    szynkowar + woreczek do mięsa
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Karkówka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13mlfia 1. Karkówkę kroimy w kostkę, oddzielając kawałki tłustsze od chudszych.
  • image-22ygsbs 2. Tłustsze kawałki które odłożyliśmy, mielimy w maszynce lub blendujemy, natomiast chudsze pozostawiamy w całości.
  • 3. Zmielone mięso i całe kawałki przekładamy do miski i zaczynamy przyprawiać. dodajemy sól zwykłą bądź peklującą, wodę, żelatynę, majeranek, pieprz oraz czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami.
  • image-0qafct7 4. Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru.
  • image-13wdrjr 5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.
    do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je aby nie było potem pustych dziur w nim ( czasami robię to za pomocą ubijaka do kartofli ).
  • image-1wjb5so 6. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar.
    Odstawiamy nasz szynkowar do lodówki na minimum 24 h, jesli mięsko by było w całości to musiało by postać w tedy 48 h.
  • image-1vcj65r 7. Po tym czasie wyjmujemy nasz szynkowar z lodówki, wstawiamy do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny.
  • 8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
    Woda ma mieć temp. 80-82 stopnie i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h.
    6. Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 70-75 stopni to znak że mięso jest już gotowe !
  • image-14spt16 9. Zdjęcie wyżej z temp mięsa po ponad godzinie parzenia.
  • image-1mpgg7q 10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
  • 11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięsko. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować