Karkówka w sosie chrzanowym

4.93 (182 ocen)

Duszona karkówka w sosie chrzanowym. Do podania z ziemniakami, kaszą czy też makaronem.

Składniki:

  • 0,5kg. karkówki
    sól , pieprz
    mąka do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
    Sos chrzanowy:
    0.5l. rosołu lub bulionu z kostki
    5 łyżek chrzanu śmietankowego
    1 łyżka mąki pszennej
    100 ml. zimnej wody
    sól , pieprz
Wystaw ocenę:

4.93 (182 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos chrzanowy

Karkówka w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę , umyć , osuszyć , pokroić w cienkie plastry.
    Każdy plaster delikatnie rozbić , oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
    Mięso obtaczać w mące , smażyć na rumiano z obu stron.
  • 2. Sos chrzanowy:Rosół wymieszać z chrzanem , gotować razem aż sos stanie się kremowy
    Doprawić solą i pieprzem wg. smaku
    Do sosu przełożyć karkówkę , dusić razem 30 min.
  • 3. Mąkę wymieszać z zimną wodą oraz odrobiną sosu , przelać cienkim strumieniem do garnka , delikatnie wymieszać.
    Zostawić na gazie do momentu lekkiego zgęstnięcia sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować