Karczek pieczony w rękawie

4.5 (159 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Karczek pieczony w rękawie, doskonały na obiad, sprawdzi się także podany na zimno do kanapek

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2kg karczku
    4-5 łyżek oleju
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka soli
    łyżeczka pieprzu,
    łyżeczka oregano,
    2 listki laurowe,
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karczek pieczony w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od nastawienia piekarnik na 200*C.
    W między czasie mięso wkładamy do większej miski.
    Ziołową marynatę zrobimy w mniejszej misce, olej plus przyprawy (bez ziela angielskiego i czosnku) mieszamy, wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać.
    Następnie przelewamy wszystko do karczku, smarujemy marynatą z każdej strony.
    Odstawiamy na 15-20 minut( najlepiej jednak na całą noc).
    Karczek wkładamy do rękawa, z jednej strony już zawiązany, dorzucamy liść laurowy oraz ząbek czosnku.
    Zawiązujemy/zamykamy rękaw z drugiej strony.
    Przekładamy mięso zawinięte w rękaw na blachę do pieczenia.
    Nakłuwamy rękaw w kilku miejscach.
    Pieczemy 2 godziny.
    Podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno do kanapek, obie wersje są bardzo smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować