KAPUSTA PEKIŃSKA MARYNOWANA Z WARZYWAMI

4.5 (165 ocen)

W zeszłym roku rozpoczęła się moja przygoda z przetworami i ku mojemu zaskoczeniu nieźle mi to szło :). W tym roku Kapusta pekińska wyszła lepsza - użyłam octu winnego z białego wina.

Składniki:

  • 2 główki kapusty pekińskiej (po około 2 kg każda)
    4 duże marchewki
    2 duża czerwona cebula
    2 pietruszka
    1/2 średniej wielkości selera
    pęczek koperku
    pęczek natki pietruszki

    SKŁADNIKI ZALEWY:
    8 szklanek wody
    1 i 1/2 szklanki octu winnego Jamar z białego wina
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki soli

Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kapusta pekińska marynowana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać i drobno poszatkować. Marchewki, pietruszki i seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Natkę koperku i pietruszki opłukać, osuszyć i posiekać.
  • 2. Składniki zalewy zagotować.
  • 3. Wszystkie warzywa wymieszać i zalać gorącą zalewą. Odstawić pod przykryciem na około godzinę.
    Sałatkę ubijać w słoikach tak by wycisnąć się z niej tyle zalewy żeby nie trzeba było już dolewać (jeśli zalewy jest za mało uzupełnić, tak żeby sałatka była zakryta).

  • 4. Pasteryzujemy sałatę ok 20 minut.

Porady

dodatkowo będzie potrzebne dosyć spore naczynie, w którym będzie przygotowywana sałatka * z podanych ilości osobiście zrobiłam jeden litrowy słoik, dwa pół litrowe i pięć po 310ml

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować