Kapusta kiszona z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kapusta zasmażana jest wspaniałym dodatkiem do mięs, a prosię upieczone na ruszcie spożywane z tak przyrządzoną kapustą wprost rozpływa się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty
    25 dag jabłek Szara Reneta
    1 cebula (ok. 100g)
    2 liście laurowe
    10 dag słoniny (może być boczek)
    po ¼ łyżeczki; kolendry, kminku, majeranku
    1 średniej wielkości ziemniak (ok. 10 dag)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Kapusta kiszona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wgc1ew 1. Słoninę usmażyć w szybkowarze, dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Jabłka i ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej. Włożyć razem z kapustą i pozostałymi składnikami do szybkowaru, wymieszać, dodać 1/2 szklanki wody. Szybkowar zamknąć i ogrzewać 35 min od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Podawać do mięs.

Porady

Jeśli słoninę zastąpi się olejem i doda garść grzybów suszonych będzie danie wigilijne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować