1.Z kapusty zdjąć i wyrzucić wierzchnie liście, włożyć do gorącej wody, doprowadzając do wrzenia i oddzielić liście, które są już lekko sparzone. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć z cebulą na oleju w szybkowarze. Do wystudzonych, podsmażonych składników dodać mięso, wsypać ryż (suchy, nie gotowany) i pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Podgotowaną i ostudzoną już kapustę, wziąć i ściągać z niej pojedynczo liście. Następnie farsz nakładać na liście, zawijać gołąbki i układać ciasno jeden przy drugim w szybkowarze. Zalać do 2/3 wysokości garnka gorącym rosołem lub bulionem z kostki, który należy wymieszać z koncentratem, zamknąć szybkowar i podgrzewać 15 min od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywę, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z ziemniakami.
Komentarze