Gołąbki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Gołąbki są smaczne i syte. Moje dzieci je uwielbiają.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 główka kapusty włoskiej
    11/2 szklanki ryżu
    0,6 kg mięsa mielonego z szynki
    1 cebula biała
    2 ząbki czosnku
    200 g pieczarek
    2 łyżki koncentratu
    1 szklanka śmietany
    2 łyżki mąki
    Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, rosół, olej

Gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Najlepiej smakują z ziemniakami 1. Z kapusty zdjąć i wyrzucić wierzchnie liście, włożyć do gorącej wody, doprowadzając do wrzenia i oddzielić liście, które są już lekko sparzone. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć z cebulą na oleju w szybkowarze. Do wystudzonych, podsmażonych składników dodać mięso, wsypać ryż (suchy, nie gotowany) i pozostałe składniki, doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Podgotowaną i ostudzoną już kapustę, wziąć i ściągać z niej pojedynczo liście. Następnie farsz nakładać na liście, zawijać gołąbki i układać ciasno jeden przy drugim w szybkowarze. Zalać do 2/3 wysokości garnka gorącym rosołem lub bulionem z kostki, który należy wymieszać z koncentratem, zamknąć szybkowar i podgrzewać 15 min od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywę, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Podawać z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy