Kantyczka

4.5 (149 ocen)

  • 50 min

Moja lekko inna wersja...

  • 50 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szkl cukru pudru
    190 g margaryny
    1,5 szkl mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,3 szkl suchego maku
    1 łyżka kakao
    0,5 łyżki kawy mielonej
    190 g okrągłych biszkoptów
    2 łyżki kokosu
    1 słoiczek dżemu wiśniowego
    1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kantyczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Potem stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie mieszając łyżką połączyć z ciastem. Podzielić je na 3 równe części do pierwszej dodać mak, do drugiej kawę i kakao, a do trzeciej kokos.
    Przekładać ciasto w następujący sposób: ciasto kakaowe – biszkopty – dżem brzoskwiniowy – ciasto kokosowe – biszkopty – dżem wiśniowy – ciasto makowe. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 50 minut w 190 stopniach do zrumienienia ciasta. Zimny placek polać polewą.
  • 2. Blaszka o wymiarach 25x35cm
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować