Japońskie bułki melon pan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od chrupiącej skórki. Masło rozetrzeć z cukrem, a jajko wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Składniki połączyć i zagnieść ciasto, z którego uformować wałek, owinąć folią spożywczą i zamrozić.
Teraz dopiero zaczynamy robić bułki. Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść puszyste ciasto i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu zagnieść i podzielić na 10 części, z każdej uformować bułkę i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i podzielić na 10 części (tyle, ile jest bułek). Rozłożyć na blacie folię spożywczą i układać na niej kawałek zamrożonego ciasta, rozwałkować go na kształt bułki. Na środku położyć bułkę i zwinąć folię tak, żeby oba ciasta się ze sobą połączyły. Następnie na talerzyk wysypać cukier i obtaczać bułki (ale tylko ciastem na chrupiącą skórkę) jak w panierce. Piec w 210°C przez około 10-12 minut.
Porady
Bułki można też nadziewać po upieczeniu. Również można zrezygnować z "panierki cukrowej".
Komentarze