Japońska patelnia z sake i mizuną

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybki obiad w japońskim stylu, ze względu na charakterystyczne składniki – sake (japoński alkohol) i mizunę (japonskie zioło). To pierwsze można jednak pominąć, a mizunę można zastąpić natką pietrus.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
    4 plasterki świeżego imbiru
    2 łyżki oleju rzepakowego
    400 g mięsa mielonego z szynki
    3 łyżki sake
    4 łyżki jasnego sosu sojowego
    2-3 łodygi selera naciowego
    1 papryka czerwona
    garść młodej kapusty
    3 łyżki kukurydzy z puszki
    3 łyżeczki przyprawy do dań kuchni azjatyckiej Wok Kotanyi
    chilli w płatkach, świeżo mielony pieprz
    mizuna
    ziarna prażonego sezamu
    olej sezamowy (opcjonalnie)
    makaron (najlepiej japoński soba) lub ryż (użyłyśmy parboiled) do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Japońska patelnia z sake i mizuną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz czosnek i pokrój na plasterki. Podobnie zrób z imbirem. Podsmaż na oleju rzepakowym. Gdy plasterki zaczną się rumienić wyciągnij je i posiekaj. Na aromatyzowanym oleju podsmaż mięso. Dodaj sake i poczekaj aż odparuje. Dodaj sos sojowy, przyprawę azjatyckę, posiekany czosnek i imbir oraz seler i paprykę. Duś ok. 5 min. Dodaj kapustę, a następnie kukurydzę i duś jeszcze kilka minut. Na koniec wmieszaj posiekane liście mizuny. Dopraw świeżo mielonymi płatkami chilli i czarnym pieprzem. Przełóż na talerz, posyp ziarnami prażonego sezamu, udekoruj dodatkowymi liśćmi mizuny i podawaj. Z ryżem lub makaronem (my wybrałyśmy dziś ryż parboiled). Do dania możesz dodać również kilka kropli oleju sezamowego. Ale uwaga! Jego smak będzie bardzo intensywny i zdominuje inne aromaty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować