Szybki obiad w japońskim stylu, ze względu na charakterystyczne składniki – sake (japoński alkohol) i mizunę (japonskie zioło). To pierwsze można jednak pominąć, a mizunę można zastąpić natką pietrus.
Japońska patelnia z sake i mizuną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obierz czosnek i pokrój na plasterki. Podobnie zrób z imbirem. Podsmaż na oleju rzepakowym. Gdy plasterki zaczną się rumienić wyciągnij je i posiekaj. Na aromatyzowanym oleju podsmaż mięso. Dodaj sake i poczekaj aż odparuje. Dodaj sos sojowy, przyprawę azjatyckę, posiekany czosnek i imbir oraz seler i paprykę. Duś ok. 5 min. Dodaj kapustę, a następnie kukurydzę i duś jeszcze kilka minut. Na koniec wmieszaj posiekane liście mizuny. Dopraw świeżo mielonymi płatkami chilli i czarnym pieprzem. Przełóż na talerz, posyp ziarnami prażonego sezamu, udekoruj dodatkowymi liśćmi mizuny i podawaj. Z ryżem lub makaronem (my wybrałyśmy dziś ryż parboiled). Do dania możesz dodać również kilka kropli oleju sezamowego. Ale uwaga! Jego smak będzie bardzo intensywny i zdominuje inne aromaty.
Komentarze