Podobne przepisy

  • Jamajka

    Dodane przez: BARB

  • Bardzo smaczne ciasto z bananami...

  • Składniki

    Biszkopt:
    5 dużych jaj
    1 szkl cukru
    1 budyń czekoladowy (na 0,5l płynu)
    2 łyżki kakao
    1 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    (szklanka - 250 ml )
    do przełożenia: powidła, dżem z czarnej, czerwonej porzeczki lub z jagód

    Masa:
    600 ml śmietanki kremowej 30-36%
    1 serek wanilinowy homogenizowany 150 g
    4 łyżki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy (najlepiej z tartą wanilią) ok. 10g
    opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
    4 łyżeczki żelatyny (jeśli dodajemy ajerkoniak)
    3 łyżeczki żelatyny (jeśli rezygnujemy z %) rozpuszczone w 1/3 szkl. wody lub mleka
    1 kg dojrzałych bananów (nie przejrzałych)
    1 cytryna
    3 galaretki cytrynowe (na 0.5l wody każda) rozpuszczone w 4 i 1/2 szkl wody
    starkowana czekolada lub polewa czekoladowa

  • Sposób przygotowania

    1.

    Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku Wsypujemy przesiany budyń z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25cm). Pieczemy w temp. 170-180 st. C do "suchego patyczka". Po upieczeniu, spuszczamy na podłogę, aby nie opadł. Galaretka: 3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, nastepnie dodajemy serek waniliowy. Możemy cienką strożką dolać advocatu. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną. Przełożenie ciasta: Biszkopt przecinamy na połowę, ponczujemy (np. nalewką wiśniową) i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła. Na galaretkę wykładamy wiekszą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem. Na biszkopcie rozsmarowujemy pozostałą masę, a masę przystrajamy tym, co nam fantazja podpowie. Źródło przepisu: http://www.wielkiezarcie.com/recipe94106.html SMACZNEGO.

  • Rady

    Do ciasta możemy dodać swój ulubiony dżem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, ciasto świąteczne, cisto przekładane
  • dodaj komentarz

    28 komentarzy

    • Aninka88
      2013-09-17T14:27:16+02:00 Aninka88
      ciasta wygląda bardzo smakowicie ;)
    • BARB
      2013-09-17T14:28:44+02:00 BARB
      Tak też smakuje, polecam :)
    • ImpresjaSmaku
      2013-09-17T14:32:37+02:00 ImpresjaSmaku
      Muszę zrobić... mój mąż uwielbia banany:-) Jak wypróbuje to zamieszczę zdjęcie. Pozdrawiam
    • ImpresjaSmaku
      2013-09-17T14:33:32+02:00 ImpresjaSmaku
      a i jeszcze jedno... na jak dużą blaszkę jest to ciasto?
    • BARB
      2013-09-17T15:38:09+02:00 BARB
      Ja robiłam w kwadratowej 25 cm
    • BARB
      2013-09-17T15:38:45+02:00 BARB
      Zachęcam do pieczenia, warto :)
    • moniaczek
      2014-01-21T21:08:14+01:00 moniaczek
      Galaretka: 3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach-nie rozumiem ? galaretke rozprowDZAMY NA BANANACH ?
    • DanusiaC
      2014-01-21T21:14:20+01:00 DanusiaC
      Bardzo wytworne ciasto.:))
    • BARB
      2014-01-22T06:42:21+01:00 BARB
      Do moniaczek: Tak galaretkę rozprowadzamy na bananach :)
    • BARB
      2014-01-22T06:42:45+01:00 BARB
      Dnusiu C wytworne i pyszne :)
    • moniaczek
      2014-01-22T21:30:05+01:00 moniaczek
      i tak nie rozumiem-gdzie te babnay maja byc ze rozprowadzamy na nich galaretke ?
    • BARB
      2014-01-22T22:18:33+01:00 BARB
      Tak jak na zdjęciu, biszkopt, banany, galaretka
    • moniaczek
      2014-01-23T21:21:37+01:00 moniaczek
      to tym nie ma nic w przygotowaniu jak banany rozkroic jak ulózyc i nic tylko ze odrazu galaretke....
    • moniaczek
      2014-01-23T21:23:49+01:00 moniaczek
      dziwnie ma pani to napisane-rozprowadzamy gaaretke na bananach a potem dalej ze wylewamy znow galaretke.nie rozumie jak to zrobic,moze to pani napisac w inny sposob ?
    • BARB
      2014-01-23T22:33:04+01:00 BARB
      "Biszkopt przecinamy na połowę, ponczujemy (np. nalewką wiśniową) i smarujemy cienką warstwą dżemu lub powideł. Gdy galaretka zacznie gęstnieć, kroimy każdego banana na połowę, nacieramy sokiem z cytryny i układamy na biszkopcie posmarowanym dżemem. Na banany wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na 15-20 min, aby się mocniej się ścięła. Na galaretkę wykładamy wiekszą część masy śmietanowej, przykrywamy biszkoptem". Takie proste :)
    • moniaczek
      2014-01-24T11:40:27+01:00 moniaczek
      to ja rozumiem tylko ze predzej a dokladnie w 5 wersie ma pani napisane rozprowadzamy na bananach galaretke a potem dalej znowu ta sama czynnosci nie rozumiem
    • Beata5
      2014-01-24T12:32:47+01:00 Beata5
      Moniaczek! "potem dalej" jest napisane PRZEŁOŻENIE CIASTA ( wers 7 ) czyli jakie warstwy po kolei ...:) BARB - może rozpisanie w kilku punktach rozjaśni przepis :)
    • BARB
      2014-01-24T13:51:27+01:00 BARB
      Warto spojrzeć na zdjęcie, ułatwi wszystko. W chwili wolnego czasu napiszę przepis po swojemu.
    • Kasja1986
      2014-01-24T14:43:15+01:00 Kasja1986
      przepis jest napisany jasno i klarownie, MONIACZEK naucz się czytać ze zrozumieniem.
    • kamyk576
      2014-01-24T15:13:43+01:00 kamyk576
      Mmm pycha :-) Apetycznie wygląda :-) Poproszę kawałeczek :)
    • BARB
      2014-01-24T15:25:54+01:00 BARB
      Proszę się poczęstować, a najlepiej upiec i delektować się do woli :)
    • kamyk576
      2014-01-24T15:28:47+01:00 kamyk576
      Zamierzam właśnie :) Jak zrobię to napiszę jak wyszło :))
    • BARB
      2014-01-24T15:47:08+01:00 BARB
      Obowiązkowo proszę napisać :)
    • aniak
      2014-01-24T15:53:56+01:00 aniak
      wygląda bardzo smacznie :)
    • BARB
      2014-01-24T16:01:16+01:00 BARB
      Zapewniam że jest !
    • moniaczek
      2014-01-27T22:11:02+01:00 moniaczek
      serek homo ma byc naturalny czy waniliowy ?
    • BARB
      2014-01-28T15:17:00+01:00 BARB
      Waniliowy
    • moniaczek
      2014-02-02T18:32:53+01:00 moniaczek
      zrobilam:)ciasto smakuje prawie jak kopiec kreta :)

Dodane przez: BARB

BARB 106

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-09-17T13:55:38+02:00

3554 odwiedziny


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »