4.5 (172 ocen)
Porady
-Przepis na ogótrki kiszone - porady - ogórki do kiszenia powinny być umyte i pozostawione do wyschnięcia-nie mogą być mokre;gdyż przetwory mogą się nie udać;szybciej się zepsują w słoiku; -układając ogórki w słoiku powinny być też równej wielkości-łatwiej jest je układać;jeżeli są większe ---układamy na spodzie dużego słoika ,a na wierzch układamy te mniejsze; -ogórki w słoiku powinny być ułożone ciasno ;by nie wypływały po wlaniu zalewy;dysponując małymi -ogórkami upychamy je we wszystkie możliwe miejsca w słoiku; -ogórki do kiszenia nie mogą być uszkodzone;bez plam i zadrapań -słoiki należy wyparzyć ;można to zrobić na 3 sposoby:zalewając wrzątkiem i pozostawiając na kilka minut lub wystarczy włożyć je na ok 15 min do nagrzanego piekarnika do 140 stopni,albo do mikrofalówki na ok 5 min ustawiając odpowiedni program -słoiki nie mogą być wyszczerbione oraz nakrętki nie mogą być zardzewiałe -zalewając ogórki zalewą musi ona pokryć je w całości ;żaden nie może zostać odkryty -na gotowych przetworach warto nakleić naklejki z datą produkcji ;)
Komentarze