Uwielbiam zamykać lato w słoiku; takie buraczki są wyśmienite w zimie do obiadu...
60 min
Składniki:
Składniki:
3 kg buraczków czerwonych
3 kg młodej cukinii
1 kg cebuli
1/2 kg papryki
sól
Składniki na zalewę:
1 szklanka wody
1 szklanka octu
1 szklanka oleju
3 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki cukru
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
kilka listków laurowych
Buraczki z cukinią na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki oczyścić i ugotować ze skórką.Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Podobnie zetrzeć cukinię( nie obierać)Posolić i odstawić.Cebulę pokroić w kostkę ,posolić i odstawić.Paprykę pokroić na drobno.
Odcisnąć cukinię i cebulę .Wymieszać z buraczkami i papryką.
Przygotować zalewę z wymienionych składników.Dodać wymieszane warzywa i gotować przez ok 20 min.Doprawić do smaku i przełożyć do słoików,szczelnie zakręcić i pasteryzować przez ok 10-15 min.
Komentarze