Jajko zapiekane na fasoli w pomidorowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrozić, odcisnąć z wody.
Fasolę przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, dobrze osączyć.
Żółty ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Pomidory umyć, naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.
Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i białe błony, pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
2.W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek, dodać paprykę, smażyć 3 minuty.
Dodać pokrojone pomidory i gotować bez przykrycia aż do odparowania płynu.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i oregano, trochę przestudzić.
Sos wymieszać z fasolą, śmietaną i żółtym serem, doprawić do smaku.
3.Naczynka żaroodporne wysmarować masłem, rozłożyć masę fasolową.
W masę wcisnąć palcami porcje odciśniętego szpinaku.
W każdym naczynku zrobić łyżką wgłębienie i wbić w nie jajko.
Piec w temperaturze 170-180 stopni przez 15-20 minut aż białko się zetnie.
Przed podaniem oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
Komentarze