Jajka duszone z boczkiem

0 (0 ocen)

Swojski, chłopski sposób na przygotowanie jajek. Danie urozmaica dodatek pomidora i świeżej mięty. Jajka z boczkiem uzupełnią obiad, świetnie smakują także podane z pieczywem.

Składniki:

  • Na 5 porcji

    10 jajek ugotowanych na twardo
    350 g niezbyt tłustego boczku wędzonego, parzonego, bez kości
    2 średnie pomidory (łącznie 200g)
    2 średnie białe cebule (łącznie 200g)
    1/2 pęczka mięty
    2 - 3 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    po sporej szczypcie - papryki ostrej mielonej, gałki muszkatołowej mielonej, cynamonu mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jajka duszone z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajka duszone z boczkiem 1. W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony w małą kostkę boczek, dołożyć obrane ze skorupek jajka. Mieszając, smażyć 5 min, by jajka przeszły aromatem boczku.
  • Jajka duszone z boczkiem 2. Następnie jajka wyjąć. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, potem w piórka - dodać do boczku. Wsypać kminek, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i cynamon. Całość dusić 5 min.
  • Jajka duszone z boczkiem 3. Po tym czasie dodać pomidory pokrojone w małą kostkę oraz posiekaną miętę. Dusić ok. 10 min. Doprawić do smaku.
  • Jajka duszone z boczkiem 4. Na koniec ponownie dodać jajka, wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzewać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować