Swojski, chłopski sposób na przygotowanie jajek. Danie urozmaica dodatek pomidora i świeżej mięty. Jajka z boczkiem uzupełnią obiad, świetnie smakują także podane z pieczywem.
Składniki:
Na 5 porcji
10 jajek ugotowanych na twardo
350 g niezbyt tłustego boczku wędzonego, parzonego, bez kości
2 średnie pomidory (łącznie 200g)
2 średnie białe cebule (łącznie 200g)
1/2 pęczka mięty
2 - 3 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki kminku mielonego
po sporej szczypcie - papryki ostrej mielonej, gałki muszkatołowej mielonej, cynamonu mielonego
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Jajka duszone z boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W szerokim rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojony w małą kostkę boczek, dołożyć obrane ze skorupek jajka. Mieszając, smażyć 5 min, by jajka przeszły aromatem boczku.
2.Następnie jajka wyjąć. Cebule obrać, pokroić na ćwiartki, potem w piórka - dodać do boczku. Wsypać kminek, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową i cynamon. Całość dusić 5 min.
3.Po tym czasie dodać pomidory pokrojone w małą kostkę oraz posiekaną miętę. Dusić ok. 10 min. Doprawić do smaku.
4.Na koniec ponownie dodać jajka, wymieszać i jeszcze chwilę całość podgrzewać.
Komentarze