Jajecznica ze śledziami

4.48 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 25 min

Robię ją na śniadanie dla męża i 1,5-rocznej córeczki.

  • 25 min

Składniki:

  • ● 15 dag solonych filetów śledziowych
    ● 8 jajek
    ● 125 ml mleka
    ● 2 łyżki masła
    ● sól
    ● pieprz
    ● szczypta słodkiej mielonej papryki
    ● 1/2 pęczka szczypiorku (ewentualnie koperku)
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Jajecznica ze śledziami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jajecznica ze śledziami 1. Śledzie myjemy pod bieżącą
    zimną wodą. Dokładnie
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Kroimy
    w cienkie paski.
  • 2. Jajka rozkłócamy z mlekiem.
    Szczypiorek myjemy,
    osuszamy, a następnie drobno
    kroimy. Dodajemy do jajek.
    Doprawiamy papryką, solą
    (ostrożnie, gdyż śledzie są już
    dość słone) oraz pieprzem.
    Mieszamy.
  • 3. Na patelni roztapiamy masło.
    Wlewamy masę jajeczną.
    Gdy się lekko zetnie, dodajemy
    śledzie. Smażymy, od czasu do
    czasu mieszając. Jajecznicę
    podajemy np. z wieloziarnistym
    chlebem.

Porady

● Filety śledziowe dobrze jest wcześniej wymoczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie. ● Jajecznicę przed podaniem warto udekorować posiekanym szczypiorkiem. ● Będzie bardziej wykwintna, jeśli przygotujemy ją z wędzonym łososiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować