Ziemniaki ze śledziami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przystawka nadaje się na wieczór wigilijny

  • Łatwy

Składniki:

  • - matiasy (małe): 4 sztuki
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - pomidor: 1 sztuka
    - rzodkiewki: 4 sztuki
    - natka pietruszki: 1 sztuka
    - liście sałaty: 4 sztuki
    - majonez (ewentualnie, ilość wedlug uznania): 2 łyżki
    - sól (według uznania): 1 szczypta
    - olej: 4 łyżki
    - sok z cytryny: 2 łyżki
    - cynamon: 1 szczypta
    - pieprz czarny: 6 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ziemniaki ze śledziami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w zimnej
    wodzie ok. 1,5 godziny. Płuczemy
    i osuszamy.
  • Ziemniaki ze śledziami 2. Przygotowujemy marynatę:
    olej mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy cynamon
    i pieprz. Marynatą zalewamy
    śledzie i odstawiamy na pół
    godziny.
  • 3. Rybę kroimy w poprzek
    w 0,5-cm paski. Rzodkiewki
    kroimy w plasterki, a połowę
    pomidora w małe cząstki.
  • 4. Ziemniaki obieramy i myjemy.
    Gotujemy w osolonej wodzie.
    Odcedzamy, studzimy
    i kroimy wzdłuż na pół. Środki
    wydrążamy.
  • 5. Do każdej połówki ziemniaka
    wkładamy po 3 paski
    śledzia, cząstki pomidora
    i 2-3 plasterki rzodkiewki.
    Układamy na talerzu wyłożonym
    sałatą. Dekorujemy natką
    pietruszki, resztą pomidora,
    rzodkiewek i ewentualnie
    majonezem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Ziemniaki Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować