Jagodzianki domowe

0 (0 ocen)

Moja rodzinka uwielbia jagodzianki domowe

Składniki:

  • 1 kg mąka,
    1 paczka drożdże,
    1/2 l mleko,
    2 łyżki cukier,
    4 szt jajka,
    3 łyżki margaryny rozpuszczonej
    0,5 litra jagody
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jagodzianki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    0,5 litra mleka zagotować z 2 łyżkami cukru, zestawić z ognia i wsypać 2 łyżki mąki, jednocześnie miksując. Ostudzić masę i wbić 4 jajka i dodać rozkruszone drożdże. To wszystko dokładnie wymieszać, dodać do mąki, wlać rozpuszczoną margarynę i wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt tępe dodać ciepłe mleko. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Rozwałkować dość grube placki i wykrawać szklanką, nałożyć trochę jagód wymieszanych z cukrem i dobrze zlepiać, formując jagodzianki. Odstawić do wyrośnięcia, piec w 190 stop. Do zrumienienia.
    Upieczone jagodzianki posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować