Pyszne ciasto z jagodami i kremem budyniowym na drożdżowym cieście.
10 min
Składniki:
400 g mąki
50 g drożdży
160 ml mleka
jajko
75 g masła
200 g cukru
500 g jagód
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki miodu
350 ml kremówki
200 g płatków migdałowych lub orzechów włoskich
1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
budyń waniliowy
cukier waniliowy
Jagodowe żądło osy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, drożdży,mleka, jajka, masła i 50 g cukru wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i mieszamy. Miód, resztę cukru i 100 ml kremówki zagotowujemy. Mieszamy z płatkami migdałowymi. Studzimy. Ciasto dzielimy na 2 części wałkujemy i na 1 połowie układamy jagody, a na drugiej migdały. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku. Przygotowujemy budyń ( wg. wskazówek na opakowaniu) i mieszamy z żelatyną. Studzimy. Mieszamy z ubitą z cukrem waniliowym śmietaną. Rozkładamy masę na wystudzonym cieście z jagodami i przygrywamy plackiem z migdałami.
Porady
Używajmy świeżych drożdży, muszą mieć jasny kolor !
Komentarze