Ciasto żądło

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto drożdżowe przekładane kremem? Tak. Zapewniam Was, że pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto

    600 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cynamonu
    40 g świeżych drożdży
    1,5 szklanki mleka
    3 łyżki płynnego miodu
    5 łyżek oleju

    Polewa
    100 g masła
    150 g płatków migdałowych
    4 łyżki miodu

    Krem
    750 ml mleka
    2 budynie waniliowe bez cukru
    200 g masła
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto żądło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu.
    Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
    Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
    w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
    Na stolnicę przesiać mąkę z cynamonem, wlać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko,olej i miód.
    Wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
    Zrobić kulkę i pozostawić do wyrośnięcia.
    Blaszkę 32x20 cm wyłożyć papierem i wyłożyć ciasto.
    Polewa
    W rondelku roztopić masło, dodać miód i płatki migdałowe. Podgrzać i wymieszać.
    Posmarować ciasto polewą przed pieczeniem, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200
    stopni C na około 25 minut.

    Krem
    Mleko zagotować, ale pozostawić część na rozrobienie budyniu.
    Budynie rozrobić z mlekiem i wlać do gotującego się mleka.
    Intensywnie mieszać, aby nie przypalić.
    Odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać.

    Upieczone ciasto lekko przestudzić, a następnie przekroić na dwie części.
    Przełożyć masą budyniową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Drożdże Migdały Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować