Jagodowo-michałkowa kostka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

biszkoptowe ciasto przekładane 2 kremami

Składniki:

  • Ciasto:
    Forma 26x22 cm:
    4 jajka,
    3/4 szkl. mąki,
    1/2 szkl. cukru,
    1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem jagodowy:
    500 ml serka waniliowego
    1/2 szkl. jagód,
    2 łyżki żelatyny

    Krem michałkowy:
    1 szkl. śmietany 36%,
    100 g serka mascarpone,
    1 śmietan-fix,
    6 białych michałków

    Dodatkowo:
    likier do nasączenia,
    2 michałki, 2 kostki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Ciasto z kremem Desery

Jagodowo-michałkowa kostka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę, kakao i orzechy. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem.
  • 2. Krem jagodowy:
    żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem.
  • 3. Krem michałkowy:
    cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami.

Porady

zamiast świeżych jagód można użyć mrożonych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

torcik

To może cię zainteresować