Pyszna propozycja na deser lub podwieczorek.Jabłka oprószone cynamonem z pyszną kruszonką.Mnie najbardziej smakuje na gorąco,ale można też podać na zimno.
60 min
Składniki:
Kruszonka:
niepełna szklanka mąki pszennej
15 dag masła lub margaryny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 1 kg twardych jabłek
1 łyżka cukru pudru
cynamon
masło do posmarowania formy
Jabłka zapiekane pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do zapiekania smarujemy masłem.Jabłka myjemy,osuszamy,usuwamy gniazda nasienne,obieramy i kroimy w ćwiartki lub grube plastry.Następnie układamy w formie.Cukier puder mieszamy z cynamonem i oprószamy jabłka.
2.Składniki na kruszonkę dajemy go miski i rozcieramy ,tak żeby powstały grudki.Przygotowaną kruszoną posypujemy jabłka.
3.Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,aż jabłka będą miękkie,a kruszonka się upiecze.
Komentarze