Jabłka zapiekane pod kruszonką

Takie jabłka pod kruszonką to danie, które jest w zasadzie stworzone na jesienny podwieczorek. Jeśli wypróbowaliście już wszystkie przepisy na szarlotkę lub nie macie czasu jej piec, zapiekane jabłka pod czapą z kruszonki będą najlepszym rozwiązaniem na coś prostego i pysznego z jabłkami w roli głównej.

Rozgrzewająca, aromatyczna, pachnąca przyprawami - taka właśnie powinna być jesień na talerzu. Do tego kubek herbaty, koc, ulubiona książka i świat, nawet kiedy za oknem słota, od razu staje się lepszy. Takie jabłka pod kruszonką to jesienny comfort food – jedzenie poprawiające nastrój, które warto sobie przygotować, kiedy dopada nas jesienna chandra. Nie zapomnijcie o gałce lodów śmietankowych – to swoista wisienka na torcie!

Pomysłów na jabłka zapiekane pod kruszonką jest sporo, w zasadzie każdy, kto je robił, ma na nie swój patent – szczególnie, jeśli chodzi o kruszonkę – podstawę tego deseru. Zazwyczaj klasyczny przepis na kruszonkę to połączenie mąki, masła i cukru w proporcji 2:1:1. Warto jednak wypróbować inne proporcje, by otrzymać kruchą, chrupiącą i rumianą kruszonkę jak lubicie. My szczególnie polecamy bardziej egzotyczną wersję tego deseru - jabłka pod kruszonką kokosową

To danie daje też spore pole do modyfikacji i za każdym razem można przygotować je inaczej. Wszystko zależy od tego, co akurat mamy pod ręką i na jakie smaki mamy chęć. Szczypta cynamonu czy kardamonu, kakao, orzechy, chlust rumu, rodzynki czy skórka z cytryny – te wszystkie dodatki nawet w niewielkiej ilości mogą sprawić, że za każdym razem wyjmiemy z piekarnika inne danie. Pamiętajmy też, że ulubiony przepis na jabłka pod kruszonką można szybko zmienić w truskawki, gruszki czy śliwki pod kruszonką, jeśli akurat te owoce mamy pod ręką. Jest to więc deser, który sprawdzi się przez cały rok, my jednak jesteśmy przekonani, że to właśnie jesienią smakuje najlepiej.

 

Jabłka z kruszonką z płatków owsianych

Jak wcześniej wspomniałam, podstawowy przepis na kruszonkę do takich zapiekanych jabłek składa się z masła, mąki i cukru. Jeśli jednak klasyczna wersja już Wam się znudziła, warto nieco ją odświeżyć. W tym wypadku doskonale sprawdzą się płatki owsiane. Dla nas jabłka i płatki to jedno z ulubionych połączeń smakowych. Owsianka z jabłkiem, wzbogacona o cynamon i kardamon, gości na naszym jesiennym stole praktycznie każdego ranka. Czemu więc nie zapożyczyć tego połączenia i nie stworzyć pysznego deseru jakim będą jabłka pod owsianą kruszonką? W końcu owies uznawany jest za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. To zasługa błonnika, który nie tylko syci na dłużej, ale sprawia, że wolniej przyswajane są cukry przez nasz organizm. Owies obniża też poziom cholesterolu, chroniąc serce, a także zmniejsza ciśnienie krwi. Zachęcamy do sypnięcia garści płatków do deseru.

Od nas zależy, jakie proporcje do przygotowania kruszonki wykorzystamy. Czy płatki stanowić będą większą część, czy zastąpimy nimi tylko mniejszą porcję mąki. Część płatków można też zmiksować -  powstanie mąka owsiana, która jest zdrowsza od białej mąki pszennej.

Jak przygotować jabłka pod kruszonką z płatków owsianych? W zasadzie tak samo jak tę klasyczną. Mąkę, płatki, cukier i masło rozcieramy między palcami, aż składniki połączą się tworząc grudki. Taka kruszonka będzie miała grubszą strukturę, ale po zapieczeniu będzie też bardziej chrupiąca, a płatki pięknie zezłocą się.

 

Jabłka pod kruszonką fit

Lubicie desery, ale dbacie o figurę? W takim razie jabłkowe crumble będzie znakomitym deserem dla Was! Oczywiście warto nieco zmodyfikować przepis podstawowy, pożąglować nieco składnikami, aby otrzymać zdrowszą wersję lubianego dania. Na szczęście same w sobie takie zapiekane jabłka są dużo lepszą słodką przekąską niż ciasta z kremem czy kupne ciastka z długim składem.

W jakie składniki warto zaopatrzyć się, gdy chcemy przygotować jabłka pod kruszonką w fit wersji? Postawmy na produkty pełnoziarniste, kasze, płatki, orzechy i przyprawy. Pomysł na zdrowszą wersję kruszonki przedstawiłam wyżej – jej owsianą wersję. A gdyby tak część maki zastąpić też innymi zdrowymi produktami? Warto zajrzeć do kuchennych szafek i rozejrzeć się za dodatkami, które nie tylko wpłyną na smak, ale i sprawią, że deser będzie zdrowszy.

Kokos – nada naszej kruszonce nie tylko ciekawej struktury i egzotycznego smaku, ale także spowalnia uwalnianie cukru do krwioobiegu, ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Orzechy – włoskie, laskowe czy migdały odpowiadają za regulację cukru we krwi, zawierają błonnik i mają właściwości antyoksydacyjne. Migdały obniżają poziom cholesterolu, a orzechy brazylijskie wpływają na funkcjonowanie serca. Nie zapomnijmy, że niewielka ilość zmielonych orzechów nada naszej kruszonce wspaniały aromat.

Orzechy to jednak nie wszystko! Dosypmy do naszej kruszonki także garść nasion chia, sezamu czy siemienia lnianego. Sezam to źródło  wapnia, chia białka i błonnika, podobnie siemię lniane. Wszystkie trzy produkty zapewnią blask naszej skórze i włosom, usprawnią też działanie serca i innych narządów wewnętrznych.

Nie zapomnijmy, że również przyprawy mają moc i warto też o nie wzbogacać taki deser jak pieczone jabłka. Imbir i cynamon, czyli najpopularniejsze aromatyczne dodatki do jabłek, mają właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające, wzmacniają naszą odporność.

 

Po dawce teorii, warto zabrać się za praktykę, czyli poznać przepisy na jabłka pod kruszonką, które polecamy. A po zapoznaniu się z nimi, wybrać się do kuchni i zrobić je na deser.