Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką

5 (1 ocen)

  • 27 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybki, prosty i przepyszny deser na ciepło. Jabłka, bakalie i chrupiąca kruszonka. Idealny na jesienno-zimowe chłodne wieczory.

  • 27 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jabłka – 4 duże
    Żurawina suszona – 1 garść
    Rodzynki – 1 garść
    Cynamon – 1 łyżeczka
    Kardamon – ½ łyżeczki

    Kruszonka:
    Mąka pszenna – 30g
    Mąka kokosowa – 30g
    Masło zimne – 50g
    Cukier – 50g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczone jabłka

Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Oprószamy z cynamonem i kardamonem. Układamy w 4 kokilkach. Posypujemy je żurawiną i rodzynkami.
    Kruszonka:
    Zimne masło zagniatamy z cukrem i mąkami, aż wszystkie składniki się połączą. Kawałki kruszonki układamy na owocach. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
    Deser podajemy na gorąco.

Porady

Deser możemy podać z gałką lodów lub bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Bakalie Mąka kokosowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować