Zapiekane jabłka pod złotą kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo prosty, bardzo łatwy deser. Wystarczy kilka chwil i mamy słodką niespodziankę dla gości. Poza tym deser jest bardzo smaczny.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g mąki krupczatki
    80 g masła
    3 łyżki cukru

    3 jabłka
    garść suszonej żurawiny
    garść orzechów włoskich
    2-3 łyżki płatków migdałowych
    łyżka mąki ziemniaczanej
    łyżeczka cynamonu

    masło do wysmarowania foremek ( 4 szt )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Crumble Kruszonka

Zapiekane jabłka pod złotą kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypać do miseczki i dodać małe kawałki masła. Pomieszać, ugniatać. Dodać cukier i rozcierać w palcach. Wstawić do lodówki.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do starych jabłek dodać żurawinę, orzechy włoskie ( można pokroić na mniejsze kawałki ), płatki migdałowe. Dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
    Kokili wysmarować masłem. Rozłożyć do foremek masę jabłkową i na wierzch wyłożyć kruszonkę. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 30 min.
    Deser podawać ciepły udekorowany płatkami migdałowymi i listkami mięty. Atrakcją będzie gałka lodów śmietankowych wyłożona na wierzch.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Migdały Orzechy Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować