Jabłecznik pod różową chmurką

5 (194 ocen)

Pyszny, delikatny jabłecznik - ulubiony mojego teścia

Składniki:

  • - 300 g mąki pszennej typ 650
    - 250g masła/margaryny
    - 100g cukru pudru
    - 5 jajek
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 kg jabłek
    - pół szklanki cukru
    - cynamon do smaku
    - kisiel ( czerwony - u mnie malinowy)
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Jabłecznik Desery

Jabłecznik pod różową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem pudrem. Wyrabiamy z tego elastyczne ciasto, które dzielimy następnie na dwie części. Jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki a drugą wykładamy na dużą , prostokątną blachę ( u mnie ok 36x24cm) wcześniej wysmarowaną tłuszczem.
    Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, i podprażamy na patelni z odrobiną cukru i cynamonu a następnie kiedy masa , a właściwie mus będzie zwięzły wykładamy na ciasto. Białka jajek ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier zwykły i delikatnie kisiel. Tak przygotowaną masę wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wszystko pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra - dół) ok. 40 min .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować