Jabłecznik pod różową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z zimnym masłem, proszkiem do pieczenia, żółtkami i cukrem pudrem. Wyrabiamy z tego elastyczne ciasto, które dzielimy następnie na dwie części. Jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki a drugą wykładamy na dużą , prostokątną blachę ( u mnie ok 36x24cm) wcześniej wysmarowaną tłuszczem.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, i podprażamy na patelni z odrobiną cukru i cynamonu a następnie kiedy masa , a właściwie mus będzie zwięzły wykładamy na ciasto. Białka jajek ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier zwykły i delikatnie kisiel. Tak przygotowaną masę wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wszystko pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra - dół) ok. 40 min .
Komentarze