Jabłecznik maślany

0 (0 ocen)

  • 35 min

przepis powstał z tradycji pieczenia ,oraz zamilowania do smaku masła ,jabłek dla swoich łasuchów starszych i młodszych

  • 35 min

Składniki:

  • 35dkg mąki ,po 10dkg masła ,margaryny,15dkg cukru pudru,1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ,1-1/2 kg jabłek ,cynamon .Na kruszonkę 10dkg masła plus 10dkg cukru i okolo 5-6 łyżeki maki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jabłecznik maślany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wysypać na stolnice składniki szybko wyrobić ciasto ,schłodzic około 1/2 godz w lodówce.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dóżych oczkach wymieszac z cynamonem do smaku.Ciasto rozwałkować na blasze wysmarowanej i obsypanej bułka tarta ,ciasto nakłuć widelcem obsypać bułka i wyłożyć jabłka.Jezeli sa soczyste nie potrzeba cukru dodawać,Na jabłka wysypać kruszonke czyli 10dkg masła cukier kryształ 15dkg oraz mąka ile zabierze aby kruszonka była sypka Wysypac na jabłka ,wstawić do rozgrzanego piekarnika piec około 25-30 min w temp 180C

Porady

Ciasto nalezy szybciutko połaczyc składniki na głdko nie wyrabiac zbyt długo bo moze być twarde ,jezeli jabłka są zbyt soczyste dać mniej badz odrobinę bułki tartej dodać

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować