Hiszpański gulasz z ciecierzycy, nieco zaskakujący w sposobie podania, ale bardzo smakoiwty.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- cecierzyca: 0.5 kilograma
- wędzona kość od szynki lub żeberko: 1 sztuka
- cielęcina: 0.25 kilograma
- kiełbaski chorizo (nie mylić z tym "chorizo", które sprzedają w Lidlu): 3 sztuki
- udko z kurczaka: 2 sztuki
- żółta cebula: 1 sztuka
- por: 2 sztuki
- marchewka: 2 sztuki
- ugotowany makaron do zupy: 100 gramów
- oregano: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
Gulasz z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiego garnka włożyć wędzoną kość, ciecierzycę, chorizo, kawałek cielęciny, udka z kurczaka, pora przeciętego na pół, oraz marchew i cebulę w całości. Dodać oregano i sól. Całość zalać zimną wodą, tak by wszystkie składniki były zakryte. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę.
2.Z ugotowanego gulaszu odlać wywar i podać osobno z makaronem jako zupę. Na osobnym talerzu podać ugotowaną ciecierzycę, pokrojoną w kostkę marchew, oraz mięso i kiełbasę podzielone na kawałki.
3.Gulasz gotować na małym ogniu do momentu aż ciecierzyca i mięso będą miękkie (40 - 60 minut).
4.Z gulaszu odlać cały wywar i podać go z makaronem jako zupę.
5.Na talerzu z jednej strony ułożyć gotowaną ciecierzycę, z drugiej mięso podzielone na małe kawałki.
Komentarze