Gulasz z ciecierzycy

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Hiszpański gulasz z ciecierzycy, nieco zaskakujący w sposobie podania, ale bardzo smakoiwty.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cecierzyca: 0.5 kilograma
    - wędzona kość od szynki lub żeberko: 1 sztuka
    - cielęcina: 0.25 kilograma
    - kiełbaski chorizo (nie mylić z tym "chorizo", które sprzedają w Lidlu): 3 sztuki
    - udko z kurczaka: 2 sztuki
    - żółta cebula: 1 sztuka
    - por: 2 sztuki
    - marchewka: 2 sztuki
    - ugotowany makaron do zupy: 100 gramów
    - oregano: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gulasz z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiego garnka włożyć wędzoną kość, ciecierzycę, chorizo, kawałek cielęciny, udka z kurczaka, pora przeciętego na pół, oraz marchew i cebulę w całości. Dodać oregano i sól. Całość zalać zimną wodą, tak by wszystkie składniki były zakryte. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez godzinę.
  • 2. Z ugotowanego gulaszu odlać wywar i podać osobno z makaronem jako zupę. Na osobnym talerzu podać ugotowaną ciecierzycę, pokrojoną w kostkę marchew, oraz mięso i kiełbasę podzielone na kawałki.
  • 3. Gulasz gotować na małym ogniu do momentu aż ciecierzyca i mięso będą miękkie (40 - 60 minut).
  • 4. Z gulaszu odlać cały wywar i podać go z makaronem jako zupę.
  • 5. Na talerzu z jednej strony ułożyć gotowaną ciecierzycę, z drugiej mięso podzielone na małe kawałki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować