• gulasz z boczniaków

    Dodane przez: leonkot

  • potrawa idealna dla wielbicieli boczniaka

  • Składniki

    0,5 kg boczniaków,
    2-3 cebule,
    2-3 łyżki mąki,
    200ml śmietany 18%,
    2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki masła,
    przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna, czerwona papryka.

  • Sposób przygotowania

    1.

    Boczniaki myjemy pod bieżącą wodą, kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek blaszek. Pokrojone grzyby wrzucamy na roztopione masełko, solimy, dusimy dusimy jakieś 15 minut w razie potrzeby podlewając wodą.

    2.

    Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiamy i dusimy do momentu aż wszystko zmięknie, wtedy podsypujemy mąką, dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę, dusimy wszystko razem jeszcze kilka minut.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, zdrowie_na_talerzu
  • 0 komentarzy

Dodane przez: leonkot

leonkot 34

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-06-05T19:39:32+02:00

351 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »