Gruszki ufo po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w
drobną kostkę,przyprawić solą,pieprzem,wlać maggi i na
15 min. wstawić do lodówki.
2.Na patelni rozgrzać
masło,przesmażyć mięso do czasu odparowania wody,zdjąć
z patelni.
Gruszki osączyć z zalewy,z każdej połówki wyciąć
część miąższu środkowego,aby było więcej miejsca na
farsz.
3.Wycięte kawałki gruszek pokroić w słupki i razem z
pozostałymi owocami i płatkami migdałowymi chwilę
przesmażyć na tłuszczu pozostałym z smażenia
mięsa.
4.Dodać miód,usmażone mięso,wlać około 100 ml.soku
z zalewy,przyprawić do smaku i smażyć do czasu odparowania
wody,wsypać pokrojoną melisę.
5.Każdą gruszkę obtoczyć w wiórkach kokosowych,środki
nadziać farszem mięsno owocowym.
6.Ciasto francuskie pociąć na kawałki / po 2 kawałki na każdą
połówkę gruszki/,układać na środek gruszki.
7.Przykryć drugim
kawałkiem ciasta zlepiając boki,przycisnąć końcówką widelca.Na środku
przeciąć nożem na krzyż ciasto,posmarować rozmąconym
jajkiem,posypać pieprzem cytrynowym.
8.Blaszkę do pieczenia posypać
mąką,ułożyć gruszki,wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec
30 minut.
Komentarze