Grillowany stek z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zacznijmy od kopytek.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy do nich jajka i mąkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, wałkujemy w rulonik i kroimy pod kątem. Wrzucamy do gotującej osolonej wody.
Kopytka gotujemy chwilę po wypłynięciu na wierzch.
2.Sos z pasztetu.
Pasztet mieszamy z masłem. Dodajemy 3 ząbki czosnku i pieprz świeżo mielony. Dajemy to do rondelka, wlewamy pomidory z puszki ( wcześniej należy je zmiksować blenderem).
Zdejmujemy jak się zagotują.
3.Polędwicę wołową dzielimy na dwa kawałki. Możemy ją lekko ubić pięścią. Kładziemy na gorącego grilla. Na grilla kładziemy również pieczarki ( najlepiej aby one grillowały się pod przykryciem).
Wołowina najlepiej smakuje średnio wysmażona.Aby uzyskać taki efekt należy ją grillować po około 6 minut z każdej strony.
Przed zakończeniem grillowania, nacieramy steka rozdrobnionym ząbkiem czosnku.
4.Ugotowane kopytka wrzucamy na rozgrzana patelnię z dodatkiem masła i je podsmażamy.
5.Steka układamy na środku talerza a dookoła niego kładziemy kopytka. Polewamy troszeczkę sosu a na góre dajemy zgrillowane pieczarki.
Dekorujemy wg własnego uznania :)
Ja użyłem Bazyli i pomidorków koktajlowych.
Komentarze