To soczysty stek z dobrej, prawdziwej polędwicy. Ja akurat preferuję średnio wysmażony - medium.
20 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
2 steki z polędwicy wołowej po około 180-200 gram
odrobinę tłuszczu : olej rzepakowy, albo masło klarowane
masło czosnkowe , albo ziołowe
świeżo mielony pieprz i sól
Stek z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę wołową kroimy na grube plastry (mięso nie powinno być zimne )
Lekko dociskamy pięścią,ale nie ubijamy.
Delikatnie kładziemy na gorący tłuszcz (patelnia grillowa,albo ze stali nierdzewnej ) i obsmażamy po 2 minuty z każdej strony.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego ,ale nie nakłuwając i wkładamy do gorącego piekarnika na ok.4 minuty.
Mięso wyjmujemy posypujemy solą i pieprzem i obwijamy folia aluminiowa na 3 minuty.
Na wierzch nakładamy ulubione masło. A dodatki? To już jakie kto lubi.
Komentarze