Stek z polędwicy wołowej

5 (166 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

To soczysty stek z dobrej, prawdziwej polędwicy. Ja akurat preferuję średnio wysmażony - medium.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 steki z polędwicy wołowej po około 180-200 gram
    odrobinę tłuszczu : olej rzepakowy, albo masło klarowane
    masło czosnkowe , albo ziołowe
    świeżo mielony pieprz i sól
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Stek z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę wołową kroimy na grube plastry (mięso nie powinno być zimne )
    Lekko dociskamy pięścią,ale nie ubijamy.
    Delikatnie kładziemy na gorący tłuszcz (patelnia grillowa,albo ze stali nierdzewnej ) i obsmażamy po 2 minuty z każdej strony.
    Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego ,ale nie nakłuwając i wkładamy do gorącego piekarnika na ok.4 minuty.
    Mięso wyjmujemy posypujemy solą i pieprzem i obwijamy folia aluminiowa na 3 minuty.
    Na wierzch nakładamy ulubione masło. A dodatki? To już jakie kto lubi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować