Stek z polędwicy wołowej i ziemniaki Hasselback

4.51 (156 ocen)

  • 50 min

Pyszne steki z polędwicy wołowej ze szwedzkimi ziemniaczkami.

  • 50 min

Składniki:

  • * plastry polędwicy wołowej grubości 3-4 cm.
    * średniej wielkości ziemniaki
    * czosnek
    * masło
    * sól
    * zioła - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek z polędwicy wołowej i ziemniaki hasselback - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Steki przygotowujemy wg. przepisu na  stek z polędwicy wołowej. Mięso smażyłam po 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać stopień wysmażenia - średnio krwisty. Po usmażeniu odłożyłam steka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i przykryłam pokrywką na ok. 8-10 minut, aby odpoczął.
    Ziemniaki bardzo dokładnie myjemy, pozostawiamy w skórkach. Ostrym nożem nacinamy ziemniaki w cienkie 1-2 mm plastry, mniej-więcej na 3/4 głębokości. Najłatwiej nacinać kładąc ziemniaka na dużej łyżce - wtedy nie przetniemy go na wylot. Tak ponacinane ziemniaki przyprawiamy masłem i plastrami czosnku - wkładamy masło, na przemian z czosnkiem pomiędzy każdy plaster ziemniaka. Ziemniaki solimy i posypujemy ulubionymi ziołami. 
    Piekarnik nagrzewamy do 180° C. Wkładamy ziemniaki i pieczemy je przez 45-50 minut (upieczone ziemniaki delikatnie rozchylają się). W połowie pieczenia delikatnie polewamy ziemniaki oliwą.  

Porady

Ważne! * mięso wyjmujemy z lodówki minimum pół godziny przed smażeniem * mięso nie smażymy na maśle - spali się * do smażenia możemy użyć masła klarowanego * podczas smażenia mięso obracamy szczypcami lub szpatułką * nie nakłuwamy mięsa, bo wypłyną soki * po usmażeniu odkładamy mięso na 8-10 minut, aby odpoczęło (zawiązały się soki)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Steki Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować