Grillowana pierś z kurczaka z sosem z serka topionego

4.5 (200 ocen)

  • 45 min

Lekkie i proste w przygotowaniu danie.

  • 45 min

Składniki:

  • -pierś z kurczaka
    -serek topiony
    -kostka rosołowa
    -masło
    -śmietana
    -1 mała cebula
    -koperek
    -miód
    -sok z cytryny
    -sól
    -pieprz
    -olej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Grillowana pierś z kurczaka z sosem z serka topionego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kroimy w plastry (grubość ok. 2cm). W miseczce mieszamy płaską łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki soku z cytryny, łyżkę oleju, sól i pieprz. Wrzucamy mięso i odstawiamy, aby marynata wsiąkła do środka.
    Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Zalewamy 250 ml wody, wrzucamy 1/3 kostki rosołowej i gotujemy. Dodajemy serek topiony, rozpuszczamy. Doprawiamy pieprzem. Na końcu dodajemy dwie łyżki śmietany, aby zagęścić sos. Na kilka minut przed końcem gotowania piersi grillujemy na specjalnej blaszce w tosterze, bądź patelni grillowej. Sos doprawiamy koperkiem.

Porady

Jeżeli serek topiony jest mały możemy dodać dwa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Kurczak Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować