Gotowane roladki z nadzieniem brokułowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię (tak jak na schabowe). Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy.
2.Brokuł myjemy, osuszamy i odcinamy różyczki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy, gotujemy na miękko. Ugotowany brokuł odcedzamy studzimy i blendujemy.
3.Na płacie mięsa układamy grubo farszu, zaginając boki do środka i zwijając mięso tworząc rulonik.
4.Na blacie rozwijamy folię spożywczą, ucinamy kawałek, kładziemy roladkę i zawijamy ją w folię spożywczą, końce skręcamy, tworząc cukiereczki, końce związujemy nitką.
5.Gotowe roladki wkładamy do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy na małym ogniu przez około 35 minut.
6.Wyjmujemy z wody oraz foli spożywczej. Należy pamiętać, aby mięso roladek dobrze doprawić, gdyż później nie będzie już takiej możliwości.
Komentarze