Gotowana wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dymkę ze szczypiorkiem i natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Wątróbki dokładnie myjemy, usuwamy błony. Drobno siekamy.
2.Boczek kroimy w małą kostkę. Lekko wytapiamy. Wsypujemy dymkę i podsmażamy
3.Wątróbkę mieszamy z boczkiem, jajkami, mąką oraz mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dokładnie mieszamy.
4.Masę dzielimy na 3 porcje i wkładamy do woreczków foliowych (powinny wypełnić 1/3 pojemności). Zawiązujemy. Przewiązujemy w połowie nitką.
Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Podajemy na zimno z pieczywem lub na ciepło z ziemniakami.
Porady
● Do masy można dodać starte na tarce o dużych oczkach kwaskowate jabłko.
Komentarze