Gotowana wątróbka

4.5 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Moją pasją jest taniec, fotomodeling i gotowanie. Przepis na wątróbkę dostałam od znajomej mojej mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • 40 dag wątróbek drobiowych
    łyżka mąki
    1/4 szkl. mleka
    10 dag surowego wędzonego boczku
    2-3 jajka
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka dymki ze szczypiorkiem
    przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Gotowana wątróbka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dymkę ze szczypiorkiem i natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy. Wątróbki dokładnie myjemy, usuwamy błony. Drobno siekamy.
  • Gotowana wątróbka 2. Boczek kroimy w małą kostkę. Lekko wytapiamy. Wsypujemy dymkę i podsmażamy
  • 3. Wątróbkę mieszamy z boczkiem, jajkami, mąką oraz mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Masę dzielimy na 3 porcje i wkładamy do woreczków foliowych (powinny wypełnić 1/3 pojemności). Zawiązujemy. Przewiązujemy w połowie nitką.
    Gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu. Podajemy na zimno z pieczywem lub na ciepło z ziemniakami.

Porady

● Do masy można dodać starte na tarce o dużych oczkach kwaskowate jabłko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować