Gotowana szynka z sosem i faszerowanymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę wieprzową umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Przeciąć wewnętrzne ścięgna. Wówczas po ugotowaniu szynka zachowa kształt kulki, a plastry po pokrojeniu będą zwarte.
2.Warzywa korzeniowe (seler, marchew, pietruszkę) cienko obrać i umyć. Pokroić na desce w niewielkie kawałki. Cebule i czosnek oczyścić i drobno posiekać. Kalarepy obrać ze skórki, usunąć zielone liście. Z liści wyciąć twarde łodygi i zgrubienia, odłożyć.
3.W garnku rozgrzać olej, włożyć cebulę i czosnek, podsmażyć. Dodać seler, marchew i pietruszkę, doprawiając solą morską. Warzywa dusić 3-4 minuty. Wsypać ziele angielskie, pieprz oraz goździki. Wlać ok. 2-3 litrów wody i zagotować na małym ogniu. Natkę umyć i osączyć.
4.Do warzyw włożyć szynkę, 2 gałązki natki oraz plaster boczku. Nada to daniu lekki smak wędzonki. Doprawić 1 łyżeczką chrzanu. Dusić pod przykryciem 1,5-2 godziny na małym ogniu, aż mięso będzie bardzo miękkie i soczyste. Warzywa wyjąć z wywaru i odłożyć.
5.Ziemniaki starannie umyć za pomocą kuchennej szczoteczki (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Doprawić solą morską i kminkiem. Koperek umyć, osączyć, 2-3 gałązki włożyć do ziemniaków. Gotować na małym ogniu ok. 40 minut, aż zmiękną. Odcedzić i ostudzić.
6.Farsz: jaja ugotować w osolonej wodzie na twardo (8-9 minut). Zahartować i obrać. Szczypiorek i pozostały koperek drobno pokroić. Jaja posiekać lub rozdrobnić w malakserze i wymieszać z koperkiem i szczypiorkiem. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Masa powinna być gęsta.
7.Ziemniaki przekroić na pół. Za pomocą łyżki stołowej wydrążyć miąższ (nie za głęboko), dodać do masy jajecznej i wymieszać. Łódeczki ziemniaczane faszerować masą, wyrównując brzegi. Ułożyć w porcelanowej foremce. Zapiekać tuż przed podaniem 20 minut w temperaturze 140 °C.
8.Sos: w garnku roztopić masło, włożyć pokrojony w kostkę boczek i zeszklić,
aż do wytopienia tłuszczu (nie rumienić, ponieważ sos chrzanowy ma być
jasny). Dodać chrzan, śmietankę, wymieszać i zagotować. Doprawić pieprzem.
Pozostałą natkę posiekać, odkładając kilka listków, i wsypać do garnka.
9.Kalarepy pokroić w kawałki, liście i kapustę w paski. Do garnka wlać ok. 200 ml wywaru z szynki, włożyć uduszone warzywa korzeniowe oraz kalarepę i kapustę. Dusić ok. 20 minut, aż warzywa się rozgotują i połączą z kalarepą i kapustą w zwarte ragoût o konsystencji purée.
10.Szynkę podgrzać w wywarze, wyjąć i pokroić w plastry grubości ok.
1 cm. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć warzywne ragoût, a na nim plastry szynki ułożone w wachlarz. Ziemniaki faszerowane masą jajeczną rozłożyć dookoła szynki.
11.Przed samym podaniem mięso polać odrobiną sosu chrzanowego. Resztę sosu podać w sosjerce. Danie udekorować listkami natki pietruszki.
Komentarze