Gołąbki z mielonym i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę gotujemy chwilę w lekko osolonej wodzie i oddzielamy liście.
Ryż gotujemy na pół twardo,studzimy.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.Do miski przekładamy mięso mielone,cebulę i ryż,doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie.
Na każdy liść nakładamy mięsny farsz i zawijamy.
Na dnie garnka układamy liście kapusty,a na nie ciasno układamy gołąbki,zalewamy wrzątkiem i gotujemy aż kapusta będzie miękka.
Gotowe gołąbki przekładamy do miski,a z powstałego wywaru robimy sos.
Do wody wrzucamy kostkę rosołową i dodajemy koncentrat,chwilę gotujemy.Doprawiamy do smaku pieprzem.Mąkę rozrabiamy z zimna wodą i dodajemy do wywaru,gotujemy.Do powstałego sosu wkładamy gotowe gołąbki,albo gołąbki polewamy sosem dopiero na talerzu.
Komentarze