Gnocchi ziołowe w pomidorach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To danie jest perfekcyjne pod każdym względem i w 100 % trafia w mój kulinarny gust. Możecie dodać także inne, ulubione zioła, a nawet drobno pokrojone, suszone pomidory z oliwy - będzie równie pysznie!

Składniki:

  • ok. 20 "kluseczek" gnocchi:
    - 60 dag ziemniaków,
    - 9 dag mąki pszennej,
    - ok. 5 dag mąki ziemniaczanej (2 łyżki),
    - po 2 łyżki posiekanej, świeżej: szałwii, bazylii (+ listki bazylii do dekoracji) i mięty,
    - 60 dag mięsistych, dojrzałych pomidorów,
    - ząbek czosnku,
    - łyżeczka suszonego oregano,
    - łyżka oliwy z oliwek,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gnocchi ziołowe w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie szorujemy, gotujemy w mundurkach w lekko osolonej wodzie do miękkości.
    Lekko studzimy, obieramy i przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem na gładką masę.
  • 2. Do masy ziemniaczanej dodajemy posiekane zioła i obie mąki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, szybko zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto (ciasto na gnocchi należy zagniatać dość szybko, gdyż z upływem czasu może się ono stawać coraz bardziej wodnite).
  • 3. Z ciasta formujemy wałeczek, kroimy go na kawałeczki. Z każdego kawałka formujemy owalną kluseczkę, lekko dociskamy widelcem tworząc dekoracyjny wzorek.
  • 4. Przygotowujemy sos (np. w czasie gotowania ziemniaków do gnocchi): pomidory myjemy i usuwamy z nich skórkę. Miąższ kroimy w kosteczkę.
    W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno posiekany czosnek, a po ok. 30 sekundach pomidory. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podlewamy niewielką ilością wody (lub wywaru jarzynowego jeżeli dysponujemy) dusimy pod przykryciem aż płyn zacznie się redukować. Studzimy i miksujemy blenderem na gładki, gęsty sos. Doprawiamy do smaku oregano i podgrzewamy jeszcze 3-5 minut.
  • 5. Gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek, gotujemy przez ok. 1 minutę od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową, polewamy przygotowanym sosem i udekorujemy świeżą bazylią. Od razu podajemy.

Porady

Gnocchi możecie urozmaicić posypując porcje kluseczek na talerzu startym parmezanem lub innym, żółtym serem. Do ciasta oprócz świeżych ziół, możecie także dodać drobno pokrojone, suszone pomidory z oliwy (ok. 2 łyżki).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować