1 galaretka cytrynowa
300 g jabłek prażonych ze słoika
6 okrągłych biszkoptów
100 ml wody
1 galaretka czarna porzeczka
250 ml jogurtu owoce leśne
250 ml przegotowanej gorącej wody
1 galaretka brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń
100 ml wody
1 galaretka truskawkowa
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml śmietany 12%
250 ml przegotowanej gorącej wody
1 galaretka agrestowa
400 g gruszek z kompotu
100 ml wody
450 ml kompotu z gruszek
Galaretkowy pasiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować blaszkę prostokątną o wymiarach 31x15 cm ( jak keksówka, ale większą ).
Wyłożyć ją folią spożywczą.
2.Do rondelka wyłożyć jabłka, wlać 100 ml wody i zagotować.
Wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
3.Na środku przez długość blaszki ułożyć biszkopty lekko je dociskając.
Schłodzić i wstawić do lodówki do stężenia.
4.Galaretkę o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i schłodzić.
Do blendera wlać jogurt owoce leśne, zmiksować.
5.Masę przelać na stężałą warstwę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
6.Sok wlać do rondelka, dolać 100 ml wody i zagotować.
Po zagotowaniu wsypać galaretkę brzoskwiniową, dokładnie wymieszać i schłodzić.
7.Wyjąć z lodówki blaszkę, wyłożyć na stężałą masę pokrojone brzoskwinie i zalać zimną galaretką.
Wstawić do lodówki do stężenia.
8.Ponownie zagotować 250 ml wody, wsypać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Do blendera wlać jogurt naturalny i śmietanę, dokładnie zmiksować po czym wlać galaretkę.
9.Znowu chwilę ubijać i przelać masę na stężałe warstwy.
I ponownie wstawić deser do lodówki aby wszystko się ścięło.
10.Gruszki z kompotu pokroić w kosteczkę.
Sok z nich zagotować dolewając 100 ml wody.
11.Wsypać galaretkę agrestową i wymieszać.
Galaretkę schłodzić.
12.Na warstwę truskawkową wyłożyć pokrojone gruszki, zalać galaretką agrestową i wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie związała.
Komentarze