Filet z kurczaka nadziewany kurkami z kremem z dyni

4.5 (194 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Przepis na 2 porcje kurczaka i 6 porcji kremu

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - piersi z kurczaka (ze skórą i skrzydełkiem): 2 sztuki
    - sól, biały pieprz, słodka papryka w proszku do smaku: 1 szczypta
    - seler naciowy (gałązka): 1 sztuka
    - oliwa (do smażenia): 4 łyżki

    - kurki (świeże): 300 gramów
    - biała cebula: 100 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - białe wino: 50 mililitrów
    - masło: 50 gramów
    - sól, czarny pieprz mielony do smaku: 1 szczypta

    - dynia: 1.5 kilograma
    - biała cebula: 150 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - cukinia: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek (do smażenia i smarowania grzanek): 2 łyżki
    - oliwa extra vergine (do doprawienia kremu): 50 mililitrów
    - białe wino (wytrawne): 70 mililitrów
    - bulion z kurczaka: 2 litry
    - śmietanka 30%: 400 mililitrów
    - masło: 80 gramów
    - cienkie kromki chleba (pszenno-żytniego): 3 sztuki
    - gałka muszkatołowa, curry, bazylia natka pietruszki do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka nadziewany kurkami z kremem z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni roztopić masło, zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Kurki oczyścić suchą ściereczką (szczególnie ważne są ogonki!). Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i dodać do cebuli.
  • 2. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 5 minut, pod koniec smażenia wlać białe wino. Dusić do momentu, aż płyn odparuje. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • 3. Filety z kurczaka ze skórą i skrzydełkiem starannie umyć pod bieżącą zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Odsłonić kość od skrzydełka poprzez ścięcie skóry w górnej części. Mięso zsunąć ku dołowi.
  • 4. Długim nożem z ostrym czubkiem naciąć filet drobiowy wzdłuż w taki sposób, by powstała kieszeń. Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem. Przestudzone kurki z cebulą i czosnkiem wyjąć z patelni.
  • 5. Kieszenie w mięsie szczelnie napełnić farszem grzybowym, docisnąć, po czym spiąć wykałaczkami, by filety nie rozpadły się w trakcie smażenia. Mięso doprawić do smaku słodką papryką.
  • 6. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z każdej strony, aż się zrumienią. Pod koniec smażenia dodać gałązkę selera naciowego, by wzmocnić aromat. Mięso włożyć do piekarnika i piec ok. 20 min w temp. 140°C.
  • 7. Dynię obrać z twardej skóry, z miąższu usunąć pestki. Część dyni odłożyć do ragout, resztę pokroić na kawałki (nie muszą być równe, bo będziemy je miksować). Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • 8. Na oliwie podsmażyć 100 g cebuli i zmiażdżony czosnek. Dodać dynię, poddusić, podlać 50 ml wina i doprawić świeżą gałką muszkatołową. Wlać bulion (300 ml odlać) i gotować, aż dynia będzie miękka.
  • 9. Dynię zmiksować, pod koniec wlać śmietankę (pozostawić ok. 100 ml do ubicia). Jeszcze raz zmiksować z oliwą z oliwek extra vergine, po czym ewentualnie doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.
  • 10. Do kremowej zupy z dyni przygotować grzanki. Cienkie kromki chleba pszenno-żytniego pokroić na trójkąty. Każdy posmarować oliwą, następnie przyprawić do smaku curry i podpiec, aż się zrumienią.
  • 11. Odłożoną dynię, cukinię i 50 g cebuli drobno pokroić, poddusić na oliwie, podlać białym winem. Po odparowaniu podlać 300 ml bulionu. Doprawić solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki curry. Na koniec dodać masło.
  • 12. Na talerzu ułożyć ragout z dyni i cukinii. Filety wyjąć z piekarnika, usunąć wykałaczki, mięso przekroić. Krem z dyni przelać do miseczki, udekorować kleksem ubitej śmietany. Ułożyć grzanki i szkliste zioła wyjęte z folii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować