Filet z kurczaka faszerowany piekaczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka wymyć, oczyścić z kostek.
2.Na wierzchu każdej piersi wzdłuż zrobić dość głębokie nacięcie (uważać by nie przebić do końca) i zrobić kieszonkę nacinająć delikatnie z lewej i z prawej strony.
3.Piersi skropić oliwą z oliwek i natrzeć pzreciśniętym czosnkiem. Wnętrze kieszonki również. Wierzch posypać przyprawą z kurczaka.
4.Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na oliwie. Później dodać oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Dusić do momentu aż pieczarki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na samym końcu dodać posiekane oregano. Wymieszać dokładnie.
5.Przygotowany farsz włożyć w kieszonki. Na wierzchu każnej kieszonki ułożyć plasteki pomidora.
6.Tak przygotowane filety wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok 30 minut.
Komentarze