Filet z kurczaka faszerowany piekaczarkami.

4.5 (157 ocen)

  • 40 min

Smaczny i efektownie wyglądający filet z pomidorową czapką.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    czosnek 2 przeciśnięte ząbki
    przyprawa do kurczaka
    pieczarki ok 150g
    cebulka szalotka 1 szt
    sól
    pieprz
    oregano posiekane 1 łyżeczka
    zioła prowansalskie szczypta
    oliwa z oliwe
    pomidor
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka faszerowany piekaczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka wymyć, oczyścić z kostek.
  • 2. Na wierzchu każdej piersi wzdłuż zrobić dość głębokie nacięcie (uważać by nie przebić do końca) i zrobić kieszonkę nacinająć delikatnie z lewej i z prawej strony.
  • 3. Piersi skropić oliwą z oliwek i natrzeć pzreciśniętym czosnkiem. Wnętrze kieszonki również. Wierzch posypać przyprawą z kurczaka.
  • 4. Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić na oliwie. Później dodać oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Dusić do momentu aż pieczarki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na samym końcu dodać posiekane oregano. Wymieszać dokładnie.
  • filet z kurczaka 5. Przygotowany farsz włożyć w kieszonki. Na wierzchu każnej kieszonki ułożyć plasteki pomidora.
  • 6. Tak przygotowane filety wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać ok 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować