Faworki po niemiecku, czyli Räderkuchen

4.44 (208 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W Niemczech w okresie karnawalu piecze sie duzo pysznosci w glebokim oleju, tzw. Schmalzgebäck. To przepis na faworki bez smietany i wodki, a jednak rewelacyjne w smaku.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - maslo: 50 gramów
    - cukier: 30 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - olej (do smażenia): 1 litr
    - cukier puder: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.44 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki po niemiecku, czyli räderkuchen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Räderkuchen 1. Z maki, cukru, soli, jajek i miekkiego masla zagniesc gladkie ciasto.
  • Räderkuchen 2. Ciasto zawinac w folie i schlodzic przez 2-3 godziny.
  • Räderkuchen 3. Schlodzone ciasto rozwalkowac na grubosc 5mmi i radelkiem wycinac prostokaty , w przepisie podano dokladne wymiary 10x4cm, Nozem zrobic naciecie i przewlekac ciastka.
  • Räderkuchen 4. Piec w oleju rozgrzanym do temp. 165 stopni na zloty kolor. Wykladac na papier kuchenny. Jeszcze cieple posypac cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować