Faworki drożdżowe z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przetarte ziemniaki, 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 5 mm, pociąć radełkiem na pasy o szerokości około 5 cm a następnie pociąć na kawałki o długości około 10 cm, w środku naciąć i przewlec jeden koniec. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. Tłuszcz podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć faworki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzone obtoczyć grubo w cukrze pudrze.
Porady
Cukier puder do otoczenia faworków można połączyć z odrobiną cynamonu.
Komentarze