Faworki drożdżowe z ziemniakami

4.5 (159 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Inne niż popularne faworki - bo drożdżowe i z ziemniakami. Pulchne, tanie i sycące. Idealny dodatek do obiadu oraz do kawy.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 kg żółtych ugotowanych i przetartych przez praskę ziemniaków
    1/3 kostki masła lub margaryny
    3 czubate łyżki cukru
    3 jajka
    2/3 kostki drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    Szczypta soli do smaku
    Około 1 kg mąki
    Cukier puder do otoczenia faworków
    Olej do smażenia
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki drożdżowe z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przetarte ziemniaki, 3 łyżki mąki, rozkruszone drożdże, 1 łyżeczka cukru i trochę mleka wrzucić do miski - delikatnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrobić na gęste sprężyste ciasto. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość – wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość około 5 mm, pociąć radełkiem na pasy o szerokości około 5 cm a następnie pociąć na kawałki o długości około 10 cm, w środku naciąć i przewlec jeden koniec. Odstawić do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce. Tłuszcz podgrzać do temperatury pieczenia i smażyć faworki na złoty kolor z dwóch stron. Odsączyć na ręczniku papierowym i wystudzone obtoczyć grubo w cukrze pudrze.

Porady

Cukier puder do otoczenia faworków można połączyć z odrobiną cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować