Fasolka duszona w piwie

0 (0 ocen)

Fasolka w słono - słodkim wydaniu, lekko pikantna, w sosie piwnym z imbirem. Można ją podać jako sałatkę na ciepło lub po schłodzeniu w lodówce, np. z pieczywem.

Składniki:

  • 500 g fasolki szparagowej (np. fioletowa)
    5 ząbków czosnku
    1 pęczek natki pietruszki
    3 łyżeczki masła
    1/2 szklanki piwa jasnego
    1/2 łyżeczki imbiru
    2 - 3 łyżeczki cukru
    szczypta pieprzu cayenne
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Piwa Przystawki Dodatki

Fasolka duszona w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka duszona w piwie 1. W garnku rozpuścić masło, dodać pokrojony na plastry czosnek, imbir oraz cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści.
  • Fasolka duszona w piwie 2. Z fasolki odciąć końce. Warzywo pokroić na kawałki o długości do 3 cm. Dołożyć do garnka. Dusić 5 min, mieszając.
  • Fasolka duszona w piwie 3. Następnie wlać piwo, dodać posiekaną natkę pietruszki i pieprz cayenne. Dusić do miękkości, co jakiś czas mieszając, by fasolka równomiernie zmiękła. Doprawić do smaku.

Porady

Utrata fioletowej barwy fasolki nie jest efektem dodatku piwa, a wrażliwości barwników (antocyjanów) w niej występujących.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować