Grillowane piersi kurczaka w marynacie piwnej z dodatkiem miodu i ostrych przypraw są naprawdę wyśmienite,miękkie,soczyste.Serwowane z sałatką z mozarelli oraz aromatycznymi dipami cieszą podniebienie
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka: 1 sztuka
- piwo miodne: 30 mililitrów
- musztarda sarepska: 1 łyżeczka
- miód płynny naturalny: 1 łyżeczka
- ostra papryka mielona: 1 szczypta
- słodka papryka mielona: 1 szczypta
- sól, pieprz, majeranek do smaku: 2 szczypty
- czosnek rozgnieciony (ząbek): 2 sztuki
- mozarella z bazylią (kula) (Zottarella + Basilikum firmy "Zott" ser z bazylią): 1 sztuka
- pomidory polskie: 2 sztuki
- bazylia świeża (listki): 14 sztuk
- przyprawa do mozzarelli&pomidorów (przyprawa z serii "Natur Vegeta" firmy "Podravka"): 2 szczypty
- oliwa: 2 łyżki
- olej KUJAWSKI 3 ziarna (olej "Kruszwica"): 3 łyżki
Grillowane piersi kurczaka w marynacie piwnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z oleju, piwa,miodu, musztardy i przypraw (pieprzu, soli, majeranku, papryki i czosnku) przygotowujemy marynatę.Piersi kurczaka powinny poleżeć w niej co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu z marynaty układamy je na dobrze rozgrzanym grillu i pieczemy około 10 minut na stronę.Ukłądamy na talerzu,podajemy z sałatką z mozzarelli i pomidorów,z dipami,musztardą grillową,pieczywem(polecam ciemne z ziarnami,pasuje do potrawy).Dodam,że marynaty to klucz do udanego grillowania. Dzięki nim mięso robi się bardziej miękkie, aromatyczne i zachowuje soczystość.
2.Mozzarellę kroimy na plasterki,a te plasterki jeszcze na pół.Pomidory myjemy,kroimy (plasterki) i układamy w naczyniu na przemian z mozzarellą,posypujemy przyprawą do mozzarelli & pomidorów,polewamy oliwą.Można polać też octem balsamicznym.
Komentarze