FANTAZJA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wyśmienite połączenie , dla osób lubiących delikatny kremowy smak, w połączeniu z wiśniami i alkoholem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jaj
    1.5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru
    3/4 łyżki kakao lub czekolada w proszku( w przypadku czekolady więcej łyżek)
    proszek do pieczenia
    PTASIE MLECZKO:
    20g margaryny
    0,5 szklanki śmietany 30%
    szklanka mleka 3,2 %
    4 łyżeczki żelatyny
    kilka kropli aromatu waniliowego
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru pudru
    4 łyżki czekolady w proszku
    KREMÓWKA;
    500 ml śmietany 30%
    0,5 szklanki cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    GALARETKA WIŚNIOWA:
    wiśnie drylowane z kompotu( słoik ok.720 ml)
    kilka kropel rumu lub brandy( wedle uznania)
    4/5 łyżeczek żelatyny
    POZOSTAŁE:
    tabliczka gorzkiej czekolady
    czekolada w proszku lub wiórki czekoladowe do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić białka z cukrem na sztywną pianę stopniowo dodawać żółtka( po każdym żółtki można dodać łyżkę wody), następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem lub czekoladą, delikatnie wymieszać piec w temperaturze 180C ok 20/30 minut.
    Gdy ciasto wystygnie lekko skroić wierzchnią warstwę.
    GALARETKA:
    Wiśnie przelać do naczynia razem z sokiem, dodać alkohol i żelatynę wymieszać odstawić do lodówki.( jeśli wiśnie są zbyt kwaśne można dodać cukier puder) gdy galaretka zacznie gęstnieć wylać ją na ciasto i wstawić do lodówki.
    PTASIE MLECZKO:
    oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka. Mleko i śmietanę przelewamy do garnka, dodajemy żelatynę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Następnie dodajemy do margaryny z cukrem i znowu dokładnie miksujemy. Ta część jest ważna, ponieważ inaczej ptasie mleczko przepis ma grudki. Na koniec dodajemy do masy ubite białka i aromat waniliowy i czekoladę. Lekko zgęstniałe wylewamy na galaretkę wiśniową.
    NASTĘPNIE:
    Rozpuszczamy czekoladę nad parą wodną gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z pary i dodajemy ok 2/3 łyżki wody energicznie mieszając doprowadzamy czekoladę do jednolitej masy. Wylewamy czekoladę na ptasie mleczko, na koniec ubijamy kremówkę z cukrem i żelatyną i wykładamy na warstwę czekolady. Wkładamy ciasto do lodówki aż całkowicie zgęstnieje na koniec posypujemy dla dekoracji czekoladą w proszku bądź wiórkami czekoladowymi.

Porady

Przed wyłożeniem na ciasto kolejnych warstw należy sprawdzić czy poprzednie warstwy są odpowiednio zgęstniałe, wtedy ciasto wychodzi równe. zawsze można dodać według potrzeb więcej żelatyny;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować