Rodzaj pieczeni z bardzo smacznym wyrazistym farszem, gdzie wszystkie składniki tworzą perfekcyjną całość :) Polecam.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego
3 ugotowane na twardo jajka
3 ugotowane całe marchewki
100 g boczku
7 kiszonych ogórków
200 g topionego sera
100 g startego sera żółtego
sól, pieprz, tymianek
Fałszywy zając - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozwałkowujemy przyprawione solą, pieprzem i tymiankiem mięso mielone na posmarowanej olejem folii aluminiowej tworząc prostokąt.
2.Na mięsie mielonym na całej długości układamy pokrojoną marchew.
3.Następnie układamy pokrojone i odsączone ogórki.
4.Następnie układamy serki topione pokrojone na mniejsze prostokąty oraz jajka
5.Na końcu układamy plasterki boczku.
6.Delikatnie zwijamy mięso w rulon, tak aby po przekrojeniu rolady "nadzienie" tworzyło wzory. Układamy roladę w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 200 stopni.
7.Pod koniec pieczenia posypujemy roladę startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze przez chwilę.
Komentarze